Verzorgingstehuis
Törökbálint

Dit prachtige verzorgingstehuis ligt op 30 min. rijden van Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. In dit tehuis wonen 12 dames (néni’s, Hongaars voor ‘oma’) en 8 heren, die samen met een aantal van hun medebewoners slaapkamers delen. De verzorgers doen hun uiterste best om dit huis tot een prettige en comfortabele woonsituatie te maken, en daar zijn ze in geslaagd. Maar ondanks de kleurrijke muren, het brede scala aan huisdieren (‘Sushi’ de hond en ‘Money’, de fret), de fijne zithoekjes en het prachtige natuurlijke lichtinval… konden ze ons bezoekje toch erg goed gebruiken. Ze hadden er ontzettend veel zin in, en meteen hadden ze hun mondje klaar: “Kunnen jullie niet ook mijn haar verven?” Uiteindelijk hebben we 5 dames kunnen opmaken en fotograferen, en hebben de overige dames er veel plezier aan beleefd dit te kunnen meemaken. Onder het genot van hun landelijke lekkernij (strudel) en vele kopjes sterke koffie hebben we ze een dag kunnen bezorgen waar ze nog steeds over napraten.
Lees hieronder de persoonlijke verhalen van onze dames.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/19

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/9

Judit néni (83)

Ontmoet Judit néni (‘oma Judit’). Mevrouw is 83 jaar wanneer wij haar bezoeken in het verzorgingshuis, en is de moeder van de eigenaresse van dit tehuis. Om die reden heeft ze haar eigen kamer met prachtige antieke meubels en spullen. Sommige meubels waren een tijd geleden in het bezit van een bekende Hongaarse actrice, welke ze bij een veiling op de kop heeft kunnen tikken. Erg trots was ze hier op! 
Judit heeft altijd in deze mooie kamer kunnen verblijven samen met haar man, die helaas ongeveer een jaar geleden is overleden. Het verdriet was te voelen, en beïnvloedde haar anders altijd vrolijke karakter. Ondanks dit heeft ze erg veel steun aan de andere dames en heren in het tehuis, en blijft ze een vrouw van stijl, trots en nobiliteit. 

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/9

Klári néni (rond de 70 jaar, wilde niet al te precies zijn)

Ontmoet Klari! Omdat Klari steeds meer moeite heeft met haar geheugen, is ze op een gegeven moment maar gestopt met het bijhouden van haar leeftijd. Ze is gestopt in een periode dat ze nog alles wist te onthouden, dus ze houdt het er nu maar op dat ze ‘in de 70 is’. 
Klari was in haar jongere jaren een uitgeefster, maar woont nu onderhand al een tijdje in dit tehuis. Mevrouw zit in een rolstoel en slaapt samen met 5 andere dames in een gezamelijke slaapkamer. Klari vond de persoonlijke verzorging en aandacht erg fijn, en liet het dan ook allemaal rustig over zich heen komen. De prachtige roze trui had ze speciaal voor deze gelegenheid aangetrokken. 

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/10

Erzsi néni (7)

Ontmoet Erzsi!

Erzsi is 77 jaar oud wanneer we het tehuis bezoeken. 

Ze heeft een tijdje in Amerika gewoond, heeft twee dochters en komt uit Debrecen. Debrecen is dezelfde plaats waar Zsike vandaan komt, dus deze twee hadden genoeg om over te kletsen! Herinneringen ophalen over paardrijden en sleeën...
 

We hebben haar wat uitgesproken oogmake-up gegeven, omdat ze prachtige blauwe ogen heeft. Haar dochters zijn zelfs jaloers op haar mooie huid, waar ze zelf ook erg trots op is. 

Vroeger werkte Erzsi als hoofd secretaresse in een ouderentehuis, is een erg slimme, vrolijke en coole dame en was erg blij met het eindresultaat!